Kinek éri meg az ingyen áram?

A hónap elején sok olvasó belefuthatott a Financial Times hírére hivatkozó indexes cikkbe, amely szerint egy angol szolgáltató ingyen áramot ajánlana a fogyasztóinak szombatonként. Ez állítólag azért éri meg neki, mert az ezzel a lehetőséggel élő vásárlók hajlamosak lesznek fogyasztásukat szombatra időzíteni, ezáltal csökkenteni a kereskedő számára legdrágább időszakra - a hétköznapok déli és esti óráira - eső fogyasztásukat.

A magyar cikk konklúziója, hogy a példa “jól és nagyon figyelemfelkeltően demonstrálja az energiaszolgáltatásban várható átalakulási folyamatot.” A tervezett ajánlat azonban, mint lentebb kiderül, már alkalmazásra került, valamint besorolható a szakirodalomban “critical peak pricing” (CPP) névvel általánosított termék csomagok közé. Ez a gyűjtőfogalom azokat a lakossági árazási javaslatokat fedi, amelyek a lakossági fix tarifák helyett változó árakkal szándékoznak tükrözni az egyes időszakok magas költségét a fogyasztók számára, így ösztönözve azokat a rendszer összessége szempontjából optimálisabb időzítésű energiahasználatra.

Az ilyen termékcsomagok jellemzője, hogy a rendszer szempontjából drága csúcsidőben (a hétköznapok néhány nagy fogyasztású órája) a fogyasztó a korábbinál magasabb, azon kívül pedig alacsonyabb tarifával szembesül. A fent leírt szolgáltatás is beilleszthető ebbe a körbe, de radikálisabb annál: csúcsidőnek órák helyett az összes hétköznapot és vasárnapot hívhatjuk, valamint a csúcsidőn kívüli szombati nap árkedvezménye nem kis mértékű, hanem teljesen ingyenes fogyasztást eredményez. (A CPP termékek koncepciójáról és a bevezetésüket körülvevő kérdésekről külön bejegyzésekben fogunk majd foglalkozni.)

Érdemes azonban végiggondolni ezt az ‘ingyen-szombat’ szolgáltatást is, elsőként kiemelten a fogyasztók szemszögéből. Későbbi bejegyzésben az ajánlat másik oldalát elemzem: milyen feltételekkel és miért éri meg ajánlani ezt a terméket a szolgáltató vagy az energia szektor számára.

Az ajánlat ugyan még nem elérhető a brit fogyasztók számára, azonban a cégcsoport az USA-ban már ajánl hasonló terméket a texas-i lakosoknak (Direct Energy, Power-To-Go® FREE POWER SATURDAYS Oncor szolgáltatási terület, CenterPoint szolgáltatási terület).

A cím talán megrökönyödést okozott, de a következőkben azt mutatom meg, hogy igenis, van akinek nem éri meg az ingyen áramos termékcsomagot választani. Hiába ugyanis az ingyenes időszak, az amerikai ‘ingyen-szombat’ termék a fizetős időszakra vonatkozóan drágább energiadíjat tartalmaz, mint az összehasonlítás alapjául szolgáló másik konstrukció.

Azok számára, akiknél az ingyenes időszakra eső fogyasztás meghaladja a 20 százalékot, megéri átváltani, így ugyanis az ingyenes fogyasztás hatása meghaladja a drágább normál tarifa hatását. Ez az arány jóval magasabb, mint az időarányos 14 százalék volna, vagy mint az idehaza a lakossági általános profil alapján jellemző 15 százalék.

Ha a szombati fogyasztás nem is haladja meg egyelőre az árak miatt adódó 20 százalékos limitet, megérheti váltani az ingyenes tarifacsomagra, ha a szombati ingyenes időszakra átütemezhető a fogyasztás egy része. Kérdéses azonban, hogy milyen mértékben tudják a háztartások fogyasztásukat egy hétköznapról vagy vasárnapról szombatra mozgatni.

Az USÁ-ban az EIA adatai alapján a háztartások áramfogyasztásának 45 százaléka négy nagyobb csoportba sorolható: fűtés (9%), vízmelegítés (10%), légkondícionálás (14%) és hűtőszekrény üzemeltetés (11%). Ezen igények csak igen kis mértékben halaszthatók el, vagy végezhetők el előre, a nem időhöz kötött fogyasztás mindössze 55 százalék. A csomag váltáshoz szükséges 5-6 százalékos átcsoportosítás érdekében tehát az egy napra eső nem időhöz kötött fogyasztás kétharmadának szombatra mozgatására van szükség (5-6% ~= 55% / 7 * ⅔). Habár mindez egyszerű becslés, mértéke igen jelentősnek tűnik, így előfordulhat, hogy számos háztartás számára nem éri meg a fogyasztási szerkezet ilyen átalakítása.

Mivel az ‘ingyen-szombat’ szolgáltatás csak az igen drágán beszerelhető okos mérővel már rendelkező fogyasztók számára elérhető, a termékválasztás szempontjából ketté kell választani a fogyasztókat. Egy okos mérővel még nem rendelkező áramfogyasztónak ugyanis előfeltétel a mérő beszerelése is, így a termékcsomagra átváltásból fakadó megtakarítás egyben a berendezés vásárlási költségének megtérülését is fedeznie kell. Egy megközelítőleg 150 eurós egyszeri költséggel beszerelhető okos mérő költsége 5 százalékos megtérülést éves 12 euró megtakarítás mellett ad ki. Ez az összeg azonban az átlagfogyasztó éves számlájának 5 százalékát teszi ki, ennyi megtakarítást kell elérni az ingyen szombat tarifának köszönhetően, hogy már önmagában is megérje a mérő beszerelése.


Forrás

Financial Times: British Gas to offer free power on Saturdays By Michael Kavanagh July 31, 2013

Energy Economics Exchange: Peak electricity pricing can save you money April 29, 2013

Portfolio Blogger

Facebook

">

Hírek

 
süti beállítások módosítása