Viselkedéstudomány az energetikában

Elgondolkoztál már azon, hogyan tudnád elősegíteni a világ energiafelhasználásának csökkenését? Vajon az energiafogyasztásod mérséklése nemcsak elveszne a többiek energiapazarlása között? Könnyen elképzelhető, azonban Alex Laskey, az Opower alapítója és elnöke másképp tette fel ezt a kérdést: mennyire zavarna, ha tudnád, hogy a szomszédod fele annyi energiát fogyaszt, mint te?

A válasz egy Kaliforniában 10 éve folytatott viselkedéstudományi kísérletből derül ki. Egyetemi hallgatók szórólapokat helyeztek el San Marcos lakosainak postaládáiban. A szórólapok a forró nyár ellenére arra kérték az embereket, hogy kapcsolják ki a légkondícionálókat, és helyette a ventilátorokat használják. A szórólapok egy része ezt azzal indokolta, hogy a lakók 54 dollárt takaríthatnának meg, másik része a környezetvédelem szempontját helyezte előtérbe, a harmadik jó polgári kötelezettségre hivatkozott.

Szerinted melyik üzenet működött? Meglepő módon ezeknek a szórólapoknak egyáltalán nem volt hatása az energiafogyasztásra. De volt egy negyedik üzenet is: "Megfigyeléseink alapján az Ön szomszédainak 77 százaléka mondta, hogy kikapcsolták a légkondícionálást és bekapcsolták a ventilátorokat. Kérjük, csatlakozzon Ön is. " Akik a legutolsó üzenetet kapták, jelentősen csökkentették az energiafogyasztásukat. Erre a tapasztalatra hozta létre Dan Yates és Alex Laskey az Opower nevű céget, amely közműszolgáltatók fogyasztóit segíti energiatudatosabb viselkedésre buzdítani a szomszédaik fogyasztásának bemutatásával. Ha kíváncsi vagy a részletekre, nézd meg a teljes videót. Utána már csak egy kérdésre kell válaszolnod, TE mit csinálnál, ha megtudnád, hogy a szomszédod kevesebb energiát fogyaszt, mint te?

 http://www.ted.com/talks/alex_laskey_how_behavioral_science_can_lower_your_energy_bill.html

Portfolio Blogger

Facebook

">

Hírek

 
süti beállítások módosítása